Στα «κάγκελα» ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας για τη χαμηλή τιμή βαμβακιού

Browse By

Κοινοποιήστε το άρθρο:


Έξαλλοι είναι οι αγρότες, για τη χαμηλή τιμή που δόθηκε κατά την εκκαθάριση του βάμβακος.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση- παρέμβαση του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, ο οποίος με αφορμή την αλλαγή της «σκυτάλης» στη διοίκηση του ΥΠΠΑΤ και σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεών του, υπογράμμισε ότι επιβεβαιώθηκε ο φόβος του για τη χαμηλή τιμή εκκαθάρισης του βάμβακος, του οποίου η παραγωγική διαδικασία ξεκίνησε χρονικά με τα πρώτα lockdown του κορονοϊού και οι βαμβακοπαραγωγοί συνέχισαν τη καλλιέργεια όταν όλοι οι κλάδοι στην Ελλάδα είχαν σταματήσει.

«Παρότι υπήρχε όλη αυτή η αβεβαιότητα στην αγορά, βάλαμε το χέρι στην τσέπη για τα πρώτα εφόδια και ξεκινήσαμε τον αγώνα της καλλιέργειας στο απόλυτο σκοτάδι, υποκινούμενοι και από τις τότε δηλώσεις της κυβέρνησης ότι θα στηρίξει τον κάθε κλάδο όταν και εφόσον αυτός το χρειαστεί. Τελικά, καταφέραμε παρ’ όλες τις δυσκολίες να ολοκληρώσουμε την παραγωγική διαδικασία και παραδώσαμε ένα προϊόν στα εκκοκκιστήρια της χώρας προς εξαγωγή, άριστο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, που φιγουράρει παγκοσμίως λόγω εξαιρετικής ποιότητας και δημιουργεί την ελληνική αναγνώριση προϊόντος ‘made in Greece’» επεσήμανε ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή αντικρίζουν τις εκκαθαρίσεις των 0,40 λεπτών ανά κιλό σύσπορου βάμβακος, τιμή που δεν φτάνει ούτε για να καλύψει τα έξοδα της χρονιάς, ενώ αξίζει να αναφερθεί, πως οι εκκοκκιστές, μετά την απορρόφηση όλων των ποσοτήτων βάμβακος με άριστες κλιματολογικές συνθήκες, με ρεκόρ αποδόσεων ίνας και κάτω από τη δική τους καθοδήγηση σε θέματα ποιοτικών σπόρων και υγρασίας δεν αποδίδουν στους παραγωγούς την αναμενόμενη υπεραξία, ισχυριζόμενοι πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές λόγω της πανδημίας.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας συνεχίζει με τα εξής:
«Καλούμε λοιπόν, τον Νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να προβούν άμεσα σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις, αρχικά με την ενίσχυση του προϊόντος λόγω της πανδημίας προκειμένου να καταφέρουμε να παράξουμε και τα επόμενα χρόνια βαμβάκι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζοντας πως η χώρα μας θα καταφέρει στηριζόμενη και στις δικές μας πλάτες να μείνει όρθια σε αυτή τη δύσκολη για την υφήλιο κατάσταση.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, όλα τα παραπάνω είχαν γίνει γνωστά ως ένα σημείο, στον προκάτοχο σας και μέσω δικών μας ανακοινώσεων και μέσω ερωτήσεων βουλευτών. Όμως οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι άνευ ουσίας, καθώς ο Κος Βορίδης προσπάθησε μέσω αυτών να αναφερθεί στο σύνολο των προβλημάτων, διαχρονικών και επίκαιρων, που αφορούν το προϊόν.
Εμείς προσπαθώντας να απλοποιήσουμε τα δεδομένα σας αναφέρουμε τα εξής:
Στις 17 Δεκ.2019 η χρηματιστηριακή τιμή του εκκοκκισμένου βάμβακος στο χρηματιστήριο Νέας Υόρκης, το οποίο παίρνουν σαν βάση οι Έλληνες εκκοκκιστές, ήταν 1.31euro/kg και οι παραγωγοί εξοφλήθησαν τον Ιανουάριο του 2020 γύρω στα 0,44 λεπτά το κιλό σύσπορου.
Στις 17 Δεκ.2020 η χρηματιστηριακή του τιμή ήταν 1.38euro/kg και οι παραγωγοί εξοφλούνται τον Ιανουάριο του 2021 στα 0,40 λεπτά το κιλό σύσπορου.
Με αυτά τα δεδομένα, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η τιμή του βάμβακος στους παραγωγούς θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη των 0.44 του 2019 και όχι μικρότερη, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία ανάλυσης της απόδοσης του σύσπορου. Πρόκειται για τεχνικά ζητήματα και όχι της στιγμής. Με τους εκκοκκιστές, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, να μας εξηγούν ότι όλο αυτό οφείλεται σε δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας .
Εάν πιστεύετε ότι αυτό το προϊόν δεν αξίζει την οποιαδήποτε κορονοενίσχυση παρακαλούμε να μας το κάνετε γνωστό, έτσι ώστε και εμείς με τη σειρά μας, γνωρίζοντας το, να στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες λιγότερο κοστοβόρες και λιγότερο επικίνδυνες και ίσως περισσότερο ευνοούμενες».
Πηγή: Info News 24
Για να δείτε όλο το άρθρο Στα «κάγκελα» ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας για τη χαμηλή τιμή βαμβακιού επισκεφθείτε το infonews24.gr