Δημ. Σιαμάγκας: Έχουμε επίγνωση της ολιγωρίας της Πολιτείας-Ο Δήμος λειτουργεί επικουρικά

Browse By

Κοινοποιήστε το άρθρο:


του Δημήτρη Σιαμάγκα-Αντιδήμάρχου Παιδείας Δήμου Σερρών
Η θεσμική έκφραση της σερραϊκής κοινωνίας αποφάσισε ομόφωνα τη στήριξη του νοσοκομείου, των πολιτιστικών συλλόγων, των μαθητών, των νοσούντων, των ηλικιωμένων.
Στο πεδίο της εκπαίδευσης και της μέριμνας προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους ο Δήμος μας σχεδίασε ένα πλέγμα μέτρων, που στηρίζει, διευκολύνει και ανακουφίζει τις οικογένειες. Με κεντρικό σύνθημα «Κανένα παιδί χωρίς tablet» και με στόχο την ανεμπόδιστη συμμετοχή ΟΛΩΝ των μαθητών στην τηλεκπαίδευση, και ειδικότερα στη σύγχρονη μορφή της, οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου μας διέθεσαν 450 συσκευές (tablets) στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Ταυτόχρονα, σε κάθε οικογένεια, που δεν έχει κανένα τρόπο πρόσβασης στο ίντερνετ, παραδίδεται μια κάρτα SIM, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στις ψηφιακές πηγές σε όλη της διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά.
Η επιλογή των οικογενειών, στις οποίες παραδίδεται μία συσκευή, ανατέθηκε στο ίδιο το σχολείο. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο στα στελέχη εκπαίδευσης όσο και στους συλλόγους των διδασκόντων, που μεριμνούν καθημερινά και αγωνιούν το ίδιο με μας σε μια κοινή προσπάθεια στήριξης των μαθητών και των οικογενειών τους, ώστε ισότιμα να συμμετέχουν στις διαδικασίες της εκπαίδευσης από απόσταση. Είμαστε βέβαιοι ότι έχουν πλήρη γνώση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών συνθηκών, που βιώνουν οι οικογένειες των μαθητών τους και με περίσκεψη, αξιολόγηση και στάθμιση της πραγματικής κατάστασης έπραξαν το σωστό.
Έχουμε όμως και πλήρη επίγνωση της ολιγωρίας της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και απροσδόκητες ανάγκες της εκπαίδευσης. Είναι απαίτηση του συνταγματική νομοθέτη η δωρεάν εκπαίδευση των παιδιών από την πλευρά της κρατικής εξουσίας. Ο Δήμος Σερρών δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες της, παρά μόνο επικουρικά, συμπληρωματικά και αλληλέγγυα να στηρίξει τις σερραϊκές οικογένειες, κυρίως πολύτεκνες και με μικρά ή ελάχιστα εισοδήματα, που αυτή την περίοδο δίνουν πολυμέτωπο αγώνα. Οτιδήποτε συμβαίνει στα όρια της διοικητικής του ευθύνης και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των δημοτών του θεωρούμε ότι πρέπει όχι μόνο να το περιγράφει αλλά και να εφαρμόζει τις ιάσιμες θεραπείες.
Τέλος, θέλω να επισημάνω την ομόθυμη στάση όλων των εκλεγμένων και μη εκπροσώπων στα συλλογικά όργανα, που έλαβαν τις αποφάσεις. Δημοτικό Συμβούλιο, Σχολικές Επιτροπές, ΚΕΔΗΣ, Οικονομική Επιτροπή, όλοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Δημοτική Αρχή του Αλέξανδρου Χρυσάφη, όμως είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα έπραττε κάθε υπεύθυνη διοίκηση του Δήμου μας, που θα ήθελε να προστατέψει την αναπαλλοτρίωτη αξία της ανθρώπινης ζωής και το υπέρτατο αγαθό της μόρφωσης. Με διαφοροποιήσεις ή επιμέρους παρατηρήσεις οι δωρεοδότες Σερραίοι ΕΝΩΜΕΝΟΙ αποφάσισαν δια των εκπροσώπων τους να σταθούν με ευθύνη, αλληλεγγύη και ανθρωπιά στα τμήματα της σερραϊκής κοινωνίας, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Είναι βέβαιο ότι, η δοκιμασία που βιώνουμε, θα φτάσει στο τέλος της. Μέχρι τότε είναι ανάγκη να προστατέψουμε το πιο σημαντικό αγαθό, την ανθρώπινη ζωή. Για τους εκπαιδευτικούς, ειδικότερα, είναι σημαντικό να διδάξουμε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας ότι είμαστε πιο δυνατοί από όσα μας απειλούν, αρκεί να αξιοποιούμε τη γνώση της επιστήμης και να συμπεριφερόμαστε ορθολογικά και συντεταγμένα, όπως αρμόζει σε οργανωμένη κοινωνία ανθρώπων. Την ίδια ευθύνη βαραίνει και τους πολιτικούς, που λειτουργούν ως παιδαγωγοί για τους πολίτες.
Πηγή: Info News 24
Για να δείτε όλο το άρθρο Δημ. Σιαμάγκας: Έχουμε επίγνωση της ολιγωρίας της Πολιτείας-Ο Δήμος λειτουργεί επικουρικά επισκεφθείτε το infonews24.gr