Η σημασία του ελληνικού ορυκτού πλούτου

Browse By

Κοινοποιήστε το άρθρο:


Του Χρήστου Γερμαντζίδη
Δρ. Γεωλογίας-Ορυκτολογίας, Πανεπιστημίου Γκέτινγκεν Γερμανίας

Ο ελληνικός ορυκτός πλούτος αποτελεί σημαντικότατο άξονα ανάπτυξης για τη χώρα και σημαντικό μοχλό εξόδου της από την κρίση. Η αξία του αντιστοιχεί σε πολλά δις και η έρευνα για την αξιοποίηση του πρέπει να είναι συνεχής. Μόνο η έρευνα θα δείξει την ακριβή αξία του και τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί συστηματική έρευνα ούτως ώστε να έχουμε μία πλήρη εικόνα της δυναμικότητας του. Εκτός των υδρογοναθράκων και του φυσικού αερίου που πρέπει να τύχουν έρευνας κι αξιοποίησης, υπάρχουν πολλά ορυκτά τα οποία είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν πολλά δισεκατομμύρια στη χώρα, όπως και πολλές θέσεις εργασίας. Τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι μία από τις σημαντικότερες παραγωγούς αλουμινίου, έχοντας αναπτύξει σημαντικότατη ελληνική βιομηχανία επεξεργασίας του, ενώ το μητρικό του πέτρωμα, ο βωξίτης, υπάρχει σε αφθονία στο ελληνικό έδαφος.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες ενώσεις στοιχείων, όπως είναι το ουράνιο, ο χρυσός, το ασήμι, το νικέλιο, ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος κτλ, τα οποία βρίσκονται σε συμπλέγματα πετρωμάτων και ορυκτών σε αφθονία στο ελληνικό υπέδαφος. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο υπολογισμός των αποθεμάτων αποτελεί μακροπρόθεσμη προσπάθεια αλλά τα κέρδη θα είναι τεράστια.

Πηγή: grdiscovery.com
Πηγή: Info News 24
Για να δείτε όλο το άρθρο Η σημασία του ελληνικού ορυκτού πλούτου επισκεφθείτε το infonews24.gr