Παρέμβαση τέως αντιδημάρχου Χρ. Γρηγοριάδη για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ

Browse By

Κοινοποιήστε το άρθρο:


του Χρήστου Γρηγοριάδη- τέως αντιδήμαρχος Δήμου Σερρών

Με αφορμή την ενημέρωση – συζήτηση περί αναπροσαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΣ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών στις 26-02-2021 έχω να παραθέσω τα παρακάτω.

Ο κ. Χρυσάφης επιτέλους, ας σταματήσει να κοροϊδεύει τους Σερραίους δημότες με λογιστικά τρυκ στο τιμολόγιο του νερού, περί δήθεν υλοποίησης της προεκλογικής του υπόσχεσης για μείωση της τιμής του νερού στα χωριά κατά 1/3 (33%). Όσο επιχειρεί να κάνει το άσπρο, μαύρο και να ρίχνει προκλητικά “στάχτη” στα μάτια των Σερραίων πολιτών, εκτίθεται ανεπανόρθωτα.

Ο κ. Χρυσάφης, αν πράγματι ήθελε να δώσει φθηνό νερό στους Σερραίους πολίτες δεν χρειαζότανε να πάρει καμία απόφαση για αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής του νερού, αλλά μόνο να αφήσει να καταργηθεί αυτοδίκαια στις 31-12-2021 το ειδικό τέλος 80%.

Όπως είναι γνωστό το ειδικό τέλος 80% στις 31-12-2021 συμπληρώνει 30 χρόνια από την εφαρμογή του και καταργείται αυτοδίκαια. Η απώλεια του εσόδου από το ειδικό τέλος 80% μπορεί να αναπληρωθεί με τα πρόσφατα επιπλέον έσοδα που προέκυψαν για την ΔΕΥΑΣ: α) από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων (500.000 €) και β) από την εξοικονόμηση ενέργειας στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού (250.000 €) λόγω της τοποθέτησης εναλλακτών, σε συνδυασμό με μία σφιχτή οικονομική διαχείριση.

Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος για να προλάβει την αυτοδίκαιη κατάργηση του ειδικού τέλους 80% στις 31-12-2021, αποφάσισε και το ενσωμάτωσε στην τιμή του νερού και από 01-01-2022 το ειδικό τέλος 80% θα είναι ενσωματωμένο στην τιμή του νερού, κάτι που αποτελεί καραμπινάτη αύξηση της τιμής του νερού.

Ασφαλώς αποτελεί ασέβεια προς τους πολίτες όταν ο κ. Χρυσάφης ισχυρίζεται, ότι υλοποίησε την προεκλογική του υπόσχεση για μείωση της τιμής του νερού στα χωριά κατά 1/3 (33%), προβάλλοντας το εξής αστείο επιχείρημα.

Δηλαδή ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή αποφάσισε τον Αύγουστο του 2018 να μειώσει την τιμή του νερού κατά 17% και η σημερινή δημοτική αρχή αποφάσισε τον Δεκέμβριο 2020 να μειώσει επίσης κατά 17% την τιμή του νερού, άρα υλοποιείται η προεκλογική υπόσχεση για μείωση της τιμής του νερού στα χωριά κατά 1/3 (33%)!!!

Αλήθεια από που αντλεί τέτοιο θράσος ο κ. Δήμαρχος και υποστηρίζει ότι μείωσε το τιμολόγιο του νερού στα χωριά κατά 1/3 (33%) ενώ:

α) Αποφάσισε την αύξηση του τέλους αποχέτευσης ομβρίων κατά 10% (δηλαδή από 20% σε 30%) σε όλα τα χωριά, εκτός από τα χωριά Μητρούση, Σκούταρι, Χριστός, Λευκώνα, διότι αυτά τα χωριά διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο.

β) Αποφάσισε αύξηση κατά 20% της τιμής του νερού σε όσους καταναλώνουν πάνω από 200 κυβικά νερό στο τετράμηνο.

γ) Αποφάσισε την επιβολή της αυτόματης πληθωριστική προσαρμογής, η οποία καταργήθηκε το 2012 λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία συνεχίζει να υπάρχει.

δ) Αποφάσισε την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% (το οποίο καταργείται αυτοδίκαια στις 31-12-2021) στην τιμή του νερού, κάτι που αποτελεί καραμπινάτη αύξηση της τιμής του νερού.

Η δημοτική αρχή του κ. Χρυσάφη, όχι μόνον δεν υλοποίησε την προεκλογική της υπόσχεση για μείωση της τιμής του νερού κατά 1/3 (33%) στα χωριά, αλλά αντιθέτως αποφάσισε καραμπινάτη αύξηση της τιμής του νερού από 01-01-2022, διότι πρόλαβε και ενσωμάτωσε το ειδικό τέλος 80% στην τιμή του νερού, το οποίο στις 31-12-2021 καταργούνταν αυτοδίκαια.

Ο κ. Χρυσάφης ας αφήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τα λογιστικά τρυκ και να μιλήσει επιτέλους με τη γλώσσα της αλήθειας, διότι είναι βέβαιον ότι ματαιοπονεί, αν ελπίζει ότι μπορεί να κοροϊδέψει τους Σερραίους δημότες.

Τέλος δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά με τη στάση του κ. Φωτιάδη στο θέμα του ειδικού τέλους 80%. Ο κ. Φωτιάδης “έσκιζε τα ιμάτια του” για την κατάργηση του ειδικού τέλους 80% σε εποχές μάλιστα, που απαγορευόταν ρητά και κατηγορηματικά από το νόμο η κατάργηση του ή η μείωση του. Τώρα που καταργείται αυτοδίκαια στις 31-12-2021 το ειδικό τέλος 80%, επειδή συμπληρώνονται 30 χρόνια από την εφαρμογή του, η παράταξη του κ. Φωτιάδη συμφώνησε στην ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% από 01-01-2022 στην τιμή του νερού και όχι στην κατάργησή του

Πηγή: Info News 24
Για να δείτε όλο το άρθρο Παρέμβαση τέως αντιδημάρχου Χρ. Γρηγοριάδη για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ επισκεφθείτε το infonews24.gr