Σήφης Βαλυράκης: «Η υπόθεση Siemens-Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της χώρας» (Βίντεο)

Browse By

Κοινοποιήστε το άρθρο:


Ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της χώρας είχε χαρακτηρίσει στις 26 Μαΐου 2015 την υπόθεση Siemens, o πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, της οποίας είχε διατελέσει πρόεδρος, είπε ότι κυριολεκτικά εξάντλησε τις δυνατότητες που είχε, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχουν νέα στοιχεία. “Επειδή υπήρχαν διαδικασίες ιδιαίτερα χρονοβόρες που είχαν να κάνουν με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και ίσως να ήρθαν απαντήσεις μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής και κατά τη δικαστική έρευνα που συνεχίστηκε και συνεχίζεται, ενδεχομένως να έχουμε και νεότερα στοιχεία”.

“Πράγματι ενώ εντοπίστηκαν εκροές μαύρου χρήματος που συσχετίζονταν με πολιτικές, υπουργικές αποφάσεις που είχαν να κάνουν με συμβάσεις σε σχέση με τη Siemens, η σχέση μαύρου χρήματος και αποδεκτών διακοπτόταν σε παρένθετα πρόσωπα. Μέναμε με την αδυναμία να γεφυρώσουμε το κενό αυτό, άρα έμενε η ίδια η Siemens να κληθεί και να εξαναγκαστεί να δώσει την πληροφορία που κατείχε, για το ποιοι ήταν διαχρονικά οι υπουργοί και υφυπουργοί, μέλη της κυβέρνησης, όσοι είχαν εμπλοκή με τις προμήθειες του δημοσίου σε σχέση με τη Siemens” τόνισε ο κ. Βαλυράκης, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα θα είχε λυθεί εάν το πολιτικό σύστημα εξανάγκαζε την ίδια τη γερμανική εταιρεία να δώσει αυτές τις πληροφορίες. “Θεωρώ ότι θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια προσπάθεια” ανέφερε.

“Πρόκειται για πρωτοφανές σκάνδαλο και πρόκληση για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ξεκίνησε ως σκάνδαλο διαφθοράς και εξελίχθηκε ως σκάνδαλο συγκάλυψης”, υπογράμμισε ο κ. Βαλυράκης, λέγοντας ότι είναι σωστό που έρχεται το θέμα της ανάσυρσης της υπόθεσης στην επιτροπή αυτή που είναι το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο.

“Η αίσθησή μας ήταν ότι η Siemens  απολάμβανε μιας ιδιότυπης ασυλίας από όλο το σύστημα” κατήγγειλε ο Σήφης Βαλυράκης και όπως σημείωσε η βουλή σε δύο συνεδριάσεις της τότε δεν είχε δώσει το “πράσινο φως” για να προχωρήσει η διαδικασία περαιτέρω, μετά το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής.

“Δεν έδωσε ψήφο για περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου, ούτε καν για αξιολόγηση του κατατεθέντος  πορίσματος από το αρμόδιο δικαστικό όργανο, όπως πρότεινε ομόφωνα η επιτροπή. Ακόμα και η πρόταση για δικαστική αξιολόγηση απερρίφθη… Το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο για την αυτοκάθαρσή του και νομίζω ότι αυτό θα μας καταδιώκει μέχρι να ξεκαθαρίσουμε τι έχει συμβεί με αυτή την υπόθεση”.

“Η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να εξαγάγει πολύ χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για το αν έγινε συγκάλυψη ευθυνών και για ποιους λόγους και να προσπαθήσει στο μέτρο του δυνατού για την αποκατάσταση έστω και μέρους της τεράστιας ζημιάς -ακόμη και στο ηθικό επίπεδο -που έχει υποστεί η Ελλάδα από το σκάνδαλο της Siemens” ανέφερε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή μπορεί παράλληλα να δώσει σε αυτή τη συγκυρία ένα παράδειγμα εθνικής συστράτευσης.

Πηγή: justiceforgreece.wordpress.com

Βίντεο: enikos.gr
Πηγή: Info News 24
Για να δείτε όλο το άρθρο Σήφης Βαλυράκης: «Η υπόθεση Siemens-Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της χώρας» (Βίντεο) επισκεφθείτε το infonews24.gr