Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των τευτλοπαραγωγών από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Browse By

Κοινοποιήστε το άρθρο:


Τα προβλήματα των παραγωγών ζαχαροτεύτλων έθεσαν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν τα εξής:
«Οξυμένα παραμένουν και φέτος τα προβλήματα των παραγωγών ζαχαροτεύτλων, που έχουν απομείνει στην καλλιέργεια, καθώς για άλλη μια χρονιά είναι αμφίβολη η απορρόφηση της παραγωγής τους. Η εταιρεία Royal Sugar τους εκβιάζει ώστε να υπογράψουν νέες συμβάσεις, με οριζόντια τιμή ανά τόνο στα 20 ευρώ, αντί της προηγούμενης συμφωνίας που προέβλεπε κλιμακωτή πληρωμή, ανάλογα με τον ζαχαρικό τίτλο, από 22 έως 36 ευρώ ανά τόνο.
Η συγκεκριμένη τιμή δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής, καθώς μόνο για την εξαγωγή των τεύτλων και τη μεταφορά τους στο εργοστάσιο το κόστος φτάνει τα 9-10 ευρώ τον τόνο. Οι εκβιασμοί εντείνονται από το γεγονός ότι για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης θα πρέπει να προσκομιστούν από τους παραγωγούς τα τιμολόγια παράδοσης των τεύτλων.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Μέχρι πρόσφατα δεσμευόταν και πανηγύριζε ότι εξασφάλισε την καλλιέργεια, την απορρόφηση των τεύτλων και την παραγωγή ζάχαρης στο εργοστάσιο των Σερρών χάρη στη συμφωνία της με τον επενδυτή. Σήμερα που ο επενδυτής επιδιώκει να μην τηρήσει τη συμφωνία πρέπει να παρέμβει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προς τους τευτλοπαραγωγούς.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί,τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να τηρηθούν τα συμβόλαια, να παραδοθεί η παραγωγή και να αποδοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν ευθύνονται για τις παλινωδίες του επενδυτή;».
Πηγή: Info News 24
Για να δείτε όλο το άρθρο Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των τευτλοπαραγωγών από τους βουλευτές του ΚΚΕ επισκεφθείτε το infonews24.gr