Επιστολή Β. Καλαϊτζίδη προς τον Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα για τα αποτελέσματα του προγράμματος «Διέξοδος»

Browse By

Κοινοποιήστε το άρθρο:


Επιστολή με πλήθος ερωτημάτων απέστειλε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών και επικεφαλής της παράταξης «ΕΠΙΜΕΛΕΙΣ ΣΕΡΡΕΣ» Βασίλης Καλαϊτζίδης προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, με θέμα τα αποτελέσματα του προγράμματος «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» για την περιφερειακή ενότητα Σερρών.

Ακολουθεί η επιστολή:
«Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος ‘Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στην ΠΚΜ’ πολλές Σερραϊκές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για την ελλιπή ενημέρωση και ζητούν πληροφορίες επισήμως για τα αποτελέσματα του προγράμματος από την Π.Κ.Μ .
Σας απευθύνω ερωτήματα σχετικά και παρακαλώ να με ενημερώσετε:
– Για τον αριθμό υποβολής των αιτημάτων, αριθμό εγκρίσεων αλλά και το ύψος των χρημάτων που θα εισπράξουν οι Σερραϊκές επιχειρήσεις.
– Για τον αριθμό υποβολής των αιτημάτων, αριθμό εγκρίσεων αλλά και το ύψος των χρημάτων ανά περιφερειακή ενότητα.
– Συγκριτικοί πίνακες σε σχέση με υπολοίπους Νομούς της ΠΚΜ
Επιπρόσθετα, Σας υπενθυμίζω το απόσπασμα της επιστολής από το ΕΒΕΣ στις 4-09-2020 όπου ζητάει την διάθεση 15.000.000 ευρώ για την Π.Ε Σερρών, πριν ακόμη προστεθούν στο πρόγραμμα επιπλέον 50.000.000 ευρώ. Άρα πληθυσμιακά το αίτημα αφορά 20.000.000 ευρώ για την Π.Ε Σερρών. Μάλιστα το απόσπασμα της άνω επιστολής έχει ως εξής: ‘Ωστόσο, ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τις επιχειρήσεις του Ν. Σερρών, οι οποίες ήδη πριν την τωρινή κρίση, αντιμετώπιζαν προβλήματα, όπως το διασυνοριακό παραεμπόριο, ο αθέμιτος ανταγωνισμός με επιχειρήσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων, η εκροή συναλλάγματος προς γειτονικές χώρες λόγω φθηνότερων τιμών και φορολογικών συντελεστών, προβλήματα ρευστότητας, γραφειοκρατία κλπ και στα προβλήματα αυτά προστέθηκαν πλέον και οι δυσβάσταχτες επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, απειλώντας την ίδια τους την επιβίωση.
Για το λόγο αυτό, πρόταση του Επιμελητηρίου Σερρών είναι η διάθεση ποσού τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του Προγράμματος προς τις επιχειρήσεις του Νομού Σερρών. Πρόκειται για ένα ποσό που είναι ανάλογο με τον πληθυσμό του Νομού Σερρών σε σχέση με τον πληθυσμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας’.
Η απάντησή σας ήταν αρνητική από την Περιφέρεια με την αιτιολογία πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί ανά Περιφερειακή ενότητα ξεχωριστά, αλλά μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας. Στην Περιφέρεια όμως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στους όρους πρόσκλησης όμοιου προγράμματος , επιχειρήσεις με τόπο εγκατάστασης στην ΠΕ Ξάνθης λαμβάνουν αυξημένη κατά 20% ενίσχυση λόγω της έντασης της πανδημίας στην περιοχή.
Να σας υπενθυμίσω επίσης πως με βάση το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π η Περιφερειακή ενότητα Σερρών είναι η φτωχότερη της Περιφέρειά μας και επίσης από τις πρώτες στην χώρα μας σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Επομένως η περιφερειακή ενότητα Σερρών έχει και ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Δυστυχώς όμως έως σήμερα καμία μέριμνα από μέρους σας για τα ως άνω αιτήματα.
Πολύ καλά κάνατε και ενισχύεται κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις που πλήττονται, είναι ένας κλάδος που πραγματικά έχει τεράστιες απώλειες λόγω της πανδημίας , αλλά είναι και άδικο να τιμωρείται , να αδικείται ο Νομός Σερρών που δεν έχει καλοκαιρινό τουρισμό και επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτόν.
Εν κατακλείδι, αναμένω τις απαντήσεις Σας στα ερωτήματα που σας έθεσα με την παρούσα επιστολή μου και ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε άμεσα για την ευόδωση των ως άνω αιτημάτων των πολύπαθων Σερραϊκών επιχειρήσεων».
Πηγή: Info News 24
Για να δείτε όλο το άρθρο Επιστολή Β. Καλαϊτζίδη προς τον Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα για τα αποτελέσματα του προγράμματος «Διέξοδος» επισκεφθείτε το infonews24.gr