Γ. Γιάντσιος: «Βατερλό» το πρόγραμμα ΔΙΕΞΟΔΟΣ και να αποδοθούν ευθύνες…

Browse By

Κοινοποιήστε το άρθρο:


του Γιάννη Γιάντσιου-Δικηγόρος, Επικεφαλής «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ της Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Ας δούμε επίσημα τι λέει το πρόγραμμα.

Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Πρωταρχικός στόχος της δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, δημόσια στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Η  μη επιστρεπτέα επιχορήγηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 50.000€. (Στην Αττική έως 40.000 ευρώ, χουβαρντάδες στη Περιφέρεια μας!). Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό (50%) προκύπτουν από το άθροισμα:

  • των αγορών εμπορευμάτων χρήσης
  • των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης
  • του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών
  • του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση
  • του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές βιολογικές δραστηριότητες)
  • διάφορα λειτουργικά έξοδα.Σε ποιους απευθύνεται, σε

Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 10.000€:  Αυτό το πλαφόν το έβαλε η Περιφέρεια μας…. Δεν ήταν δέσμευση του προγράμματος.

Αυτό που κάνει αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός ότι το ποσό των 10.000 ευρώ ως πλαφόν εξόδων που μπήκε με εντολή της Περιφέρειας (και όχι από την Ε.Ε. που έδωσε τα χρήματα) είναι καταλυτικό για την μεγάλη «αδικία» που έγινε στους δικαιούχους του προγράμματος που δεν εγκρίθηκαν.

Κατόπιν του «φιάσκου» σχετικά με το πρόγραμμα Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, με χρήματα αποκλειστικά της Ε.Ε., στην Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας, αναδείχθηκαν πλύστες αδικίες με την κατανομή των 200.000.00 εκ ευρώ, σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων που δεν είναι γι αυτές το πρόγραμμα και σε βάρος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων!! που είναι γι αυτές το πρόγραμμα. Ο λόγος απλός. Με ευθύνη αποκλειστικά της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, (κ. Τζιτζικώστας) η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είχε το εξής όρο: Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 10.000€: Αυτή η απόφαση είναι αποκλειστικά της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Περιφερειακών Ενοτήτων, Θεσσαλονίκης, Σέρρες, Κιλκίς, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Πέλλας Πιερίας. Αυτό το μέτρο επέφερε την μεγάλη (πλειοψηφία) «πανωλεθρία» στους μικρούς. Τους «πέταξε» έξω από το πρόγραμμα.

Μετά την αδικία που βγάζει μάτι,

Ο κ. Τζιτζικώστας και συν αυτού που έχουν την αποκλειστική ευθύνη σε όλα τα επίπεδα ευθυνών, (διότι δεν εκτελέστηκε «ισόνομα, δίκαια» το πρόγραμμα), έχουν δύο δρόμους: α) ο ένας είναι, η εξαφάνιση της απόφασης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και αλλαγή των κριτηρίων, τουλάχιστον στο μισό του πλαφόν, που είναι 5.000 ευρώ, έτσι ώστε να διπλασιασθούν το λιγότερο οι δικαιούχοι και να είναι δικαιότερο το μέτρο και β) ο δεύτερος δρόμος είναι, άμεσα εδώ και τώρα (με βεβαιωμένη χρονολογία έως τον Μάρτιο του 2021) την ανακοίνωση και εκτέλεση (όχι υποσχέσεις) ενός ιδίου προγράμματος που θα αφορά αυτές όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν δικαιώθηκαν αδίκως, και με πλαφόν εξόδων που δεν θα ξεπερνά από 0 ευρώ έως 5.000 ευρώ. Φυσικά αποκλείονται όσοι εγκρίθηκαν στο παρόν πρόγραμμα. Αυτοί θα μείνει απ έξω. Σε διαφορετική περίπτωση, φέρνουν αποκλειστικά την ευθύνη ο κ. Τζιτζικώστας και συν αυτού για το «Βατερλό» του προγράμματος και να αποδοθούν ευθύνες…
Πηγή: Info News 24
Για να δείτε όλο το άρθρο Γ. Γιάντσιος: «Βατερλό» το πρόγραμμα ΔΙΕΞΟΔΟΣ και να αποδοθούν ευθύνες… επισκεφθείτε το infonews24.gr