ΜέΡΑ25 Σερρών: «Πατρίκιοι και Πληβείοι στο χώρο των επιχειρήσεων»

Browse By

Κοινοποιήστε το άρθρο:


Με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο, το ΜέΡΑ25 Σερρών.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:
«Ο Εμπορικό Κόσμος των Σερρών έχει περιέλθει σε δραματική κατάσταση και η ανάγκη στήριξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των επιχειρήσεών του.
Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα είναι μηδαμινά μπροστά στην οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί οι Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις από τα επαναλαμβανόμενα lock down.
Οι αλληλοαναιρούμενες εξαγγελίες και αποφάσεις της κυβέρνησης άφησαν την αγορά ‘ξεκρέμαστη’, αφού έχοντας παραγγείλει και πληρώσει τα εμπορεύματα, με το lockdown διαρκείας δεν μπόρεσαν να πουλήσουν.
Η σπασμωδική κίνηση με το ‘click away’ δεν έφερε αποτέλεσμα, αλλά ακόμα και αυτή ανατράπηκε.
Οι αναστολές πληρωμών προς το δημόσιο, τίποτα δεν προσφέρουν.
Το ΜέΡΑ25 προτείνει κούρεμα όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο αλλιώς οι επιχειρήσεις θα κλείσουν και το κράτος δεν θα εισπράξει απολύτως τίποτα.
Η κρατική οικονομική ενίσχυση επιστρεπτέων προκαταβολών 1,2,3 δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των επιχειρήσεων, καθώς ουσιαστικά επρόκειτο για έντοκο για δάνειο. Στην ουσία, δηλαδή, το κράτος δανείζει στους επαγγελματίες τα δικά τους λεφτά με τόκο.
Όσο για το Πρόγραμμα Στήριξης ‘Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία’ με Κωδικό ΟΠΣ 4542 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Κεντρική Μακεδονία 2014-2020’ ουσιαστικά δεν απευθυνόταν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου.
Στην πραγματικότητα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιλεκτικά και με αυθαίρετα κριτήρια ενισχύει ελάχιστες επιχειρήσεις και αφήνει την συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων στη μοίρα τους. Η δικαιολογία ότι το εν λόγω καθεστώς ενίσχυσης έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Η πανδημία επέφερε πρωτίστως στις πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου επώδυνες οικονομικές συνέπειες λόγω του σκληρού ανταγωνισμού με τους μεγαλύτερους. Εδώ δεν χωράει επιλεκτική προσέγγιση στην οικονομική ενίσχυση, όπως κάνει η φιλοσοφία του προγράμματος ‘ΔΙΕΞΟΔΟΣ’ . Δεν μπορεί να υπάρχει επιλογή ποιες επιχειρήσεις θα σωθούν και ποιες θα βάλουν λουκέτο.
Αποτέλεσμα τούτου, να παρουσιάζεται και το εξής φαινόμενο:
• Ο νομός Χαλκιδικής με πληθυσμό 110 χιλιάδες να παίρνει 44 εκατομμύρια ευρώ.
• Ο νομός Σερρών με πληθυσμό 170 χιλιάδες να παίρνει 3,2 εκατομμύρια ευρώ.
Ως ΜέΡΑ25 Νομού Σερρών ΖΗΤΟΥΜΕ:
• για κάθε μία πολύ μικρή επιχείρηση λιανεμπορίου ένα ενιαίο ποσό ενίσχυσης για κάθε έναν μήνα που χάθηκε και θα χαθεί από δω και στο εξής, χωρίς κανένα κριτήριο ή προϋπόθεση.
• πάγωμα των φορολογικών υποχρεώσεων από εδώ και στο εξής για ένα χρόνο».
Πηγή: Info News 24
Για να δείτε όλο το άρθρο ΜέΡΑ25 Σερρών: «Πατρίκιοι και Πληβείοι στο χώρο των επιχειρήσεων» επισκεφθείτε το infonews24.gr