Πρόστιμα χωρίς αιτιολογία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ- Εμβρόντητοι και έξαλλοι Σερραίοι αγρότες

Browse By

Κοινοποιήστε το άρθρο:


Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου

Τον ουρανό… σφοντύλι είδαν Σερραίοι αγρότες, όταν από… σπόντα ενημερώθηκαν για πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφαιρώντας τους χρήματα από τη χρηματοδότηση του «πρασινίσματος».

Σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών στο Infonews24, είδαν ξαφνικά στα ηλεκτρονικά τους μηνύματα (emails), ειδοποίηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω της «καρτέλας του αγρότη», πως καλούνται να πληρώσουν διόλου ευκαταφρόνητα πρόστιμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς όπως αναφέρεται στο έγγραφο «Κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών ελέγχων μηχανογραφικών ελέγχων διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις δεσμεύσεις ή άλλες υποχρεώσεις που αφορούν τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης ή της στήριξης που προβλέπονται στην τομεακή γεωργική νομοθεσία. Στο πλαίσιο των ελέγχων Πολλαπλής Συμμόρφωσης που διενεργήθηκαν επί των ΕΑΕ 2019, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και ως εκ τούτου επιβάλλονται κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης».

Υπάρχουν, όμως, δύο καίρια ζητήματα.

Πρώτον, στο συγκεκριμένο έγγραφο δεν αναφέρονται ποιες είναι οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, που έσφαλλε ο αγρότης και του επιβάλλεται πρόστιμο. Μόνο γενικολογίες, που αφήνουν άφωνους τους αγρότες, καθώς δεν ξέρουν τι λάθος έκαναν ακριβώς και πως μπορούν να το διορθώσουν για την επόμενη φορά.

Το δεύτερο ζήτημα είναι πως- όπως επεσήμαναν οι αγρότες στο Infonews24- όταν απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, τους είπαν ότι ούτε τα στοιχεία τους ζητήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε έλεγχοι έγιναν στα αγροτεμάχιά τους. Άρα, πως «βγήκαν» τα συγκεκριμένα πρόστιμα και ποσά;

Ένας εκ των αγροτών επεσήμανε πως έγινε σε αυτόν έλεγχος, αλλά το 2018 (!!!) και τότε όντως του είχε επιβληθεί πρόστιμο, το οποίο και πλήρωσε, αλλά το 2019 δεν του έγινε έλεγχος και αναρωτήθηκε αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ απλά πήρε τα στοιχεία του προηγούμενου έτους και επέβαλλε πρόστιμα, χωρίς όμως να διενεργήσει ελέγχους.

Πληροφορίες του Infonews24 αναφέρουν πως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως, σε αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του νομού Σερρών, ενώ πολλοί αγρότες- κυρίως ηλικιωμένοι- δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) που δήλωσαν όταν έκαναν τη δήλωση ΟΣΔΕ. Αυτό σημαίνει, πως πολλοί δεν γνωρίζουν καν για τα πρόστιμα που επιβάλλονται, καθώς αυτά ανακοινώνονται μόνο μέσω της «καρτέλας του αγρότη».

Τι είναι η Πολλαπλή Συμμόρφωση
Η πολλαπλή συμμόρφωση είναι ένας μηχανισμός που συνδέει τις άμεσες πληρωμές με τη συμμόρφωση των γεωργών με τα βασικά πρότυπα που αφορούν το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ζώων και των φυτών και την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς και την απαίτηση διατήρησης της γης σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών για να αποδοθούν κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης στους παραβάτες γεωργούς.

Η διαδικασία των ελέγχων
Το δείγμα επιτοπίων ελέγχων της Πολλαπλής Συμμόρφωσης εξάγεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Οι εκμεταλλεύσεις των παραγωγών που περιλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχονται στο σύνολό τους, όσον αφορά τα ζώα και τις σταυλικές εγκαταστάσεις (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι, ιπποειδή), καθώς επίσης και τους βοηθητικούς χώρους της εκμετάλλευσης όπως αποθήκες, αμελκτήρια, εγκαταστάσεις παραγωγής ζωοτροφών και το γεωργικό εξοπλισμό, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών ουσιών.
Ο επιτόπιος έλεγχος των αγροτεμαχίων μπορεί να περιορίζεται σε δείγμα που περιλαμβάνει τουλάχιστον το 50% από κάθε κατηγορία αγροτεμαχίων που περιλαμβάνονται στην αίτηση του ελεγχόμενου, ανάλογα με τις απαιτήσεις που είναι εφαρμόσιμες σε αυτά. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση Πολλαπλής Συμμόρφωσης σε κάποιο από τα αγροτεμάχια του δείγματος, ο επιτόπιος έλεγχος επεκτείνεται τουλάχιστον στο 75% των αγροτεμαχίων της κατηγορίας των αγροτεμαχίων που σχετίζονται με την ευρεθείσα παράβαση.
Πηγή: Info News 24
Για να δείτε όλο το άρθρο Πρόστιμα χωρίς αιτιολογία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ- Εμβρόντητοι και έξαλλοι Σερραίοι αγρότες επισκεφθείτε το infonews24.gr