Σέρρες: Φ. Αραμπατζή: Η πιστοποίηση των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ είναι στη φαρέτρα της Κυβέρνησης

Browse By

Κοινοποιήστε το άρθρο:


Ενημέρωση και ένας «ζωντανός» διάλογος για τη σημασία, τη διαδικασία, τα οφέλη πιστοποίησης Σερραϊκών προϊόντων και την χάραξη στρατηγικής δημιουργίας προστιθέμενης αξίας των προϊόντων αυτών, περιελάμβανε ημερίδα με θέμα «Η σημασία, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ στην ανάπτυξη του Νομού Σερρών» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στις Σέρρες , με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

«Η πιστοποίηση των προϊόντων ως προϊόντων ονομασίας προέλευσης ή Γεωγραφικών ενδείξεων είναι στη φαρέτρα αυτής της Κυβέρνησης, η προστασία αυτών των προϊόντων με αιχμή του δόρατος τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών και δη των ελληνοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό επειδή ο προικισμένος μας Νομός Σερρών επειδή έχει ένα τεράστιο και πολυποίκιλο παραγωγικό ανάγλυφο έχει ήδη τη δυνατότητα να παράγει ήδη δύο προϊόντα ΠΟΠ , το κασέρι και τη φέτα, αλλά πολλές φορές στο δημόσιο διάλογο έχουν εγερθεί ζητήματα , προβληματισμοί αγωνίες , προτάσεις για πιστοποίηση άλλων προϊόντων του Νομού με σκοπό βεβαίως την προστιθέμενη αξία αυτών των προϊόντων, την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών, των μεταποιητών και τη μετακύλιση αυτού του εισοδήματος στο σύνολο της κοινωνίας» σημείωσε η κ. Υπουργός

«Μεγάλος νικητής στην πανδημία ο αγροδιατροφικός τομέας
Η κ. Αραμπατζή τόνισε πως μέσα στην πανδημική κρίση ο αγροτοδιατροδικός τομέας αποδείχθηκε ο μεγάλος νικητής, καθώς 36 χρόνια μετά, η Ελλάδα -εν μέσω πανδημίας- έκλεισε με θετικό αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικού τομέα, με παράλληλα αύξηση των εξαγωγών.


Ανάληψη πρωτοβουλίας για συγκρότηση Ομάδας εργασίας
Παράλληλα στην ομιλία της τόνισε πως σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης Σερραϊκών προϊόντων ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ έχει δεσμευτεί ότι θα ετοιμάσει δωρεάν τους σχετικούς φακέλους. Επίσης η κ. Αραμπατζή ανακοίνωσε, πως τις επόμενες ημέρες αναλαμβάνει πρωτοβουλία για συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, ώστε να επιτευχθεί πιο γρήγορα ο στόχος.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν, ενώ συμμετείχαν έγκριτοι επιστήμονες και τεχνοκράτες.

Πρόεδρος ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ: Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια με το ΥΠΑΑΤ για πιστοποίηση προϊόντων
Όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιζητούν πιστοποιημένα προϊόντα ανέφερε ο Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – και Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκο Χαρουτουνιάν «Το να έχουμε σωστά πιστοποιημένα προϊόντα είναι κάτι πολύ σημαντικό και είναι κάτι που ζητούν και οι καταναλωτές, σε αυτό το πλαίσιο το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κάνει μια μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πιστοποιήσει ελληνικά προϊόντα, σωστά πιστοποιημένα έτσι ώστε να μπορούν να τύχουν μιας καλής τύχης στο διεθνές εμπορικό στερέωμα.
Τα προϊόντα, που έχουν εδώ οι Σέρρες είναι προϊόντα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως είναι φέτα, κασέρι, δυστυχώς ο Ν.Σερρών δεν έχει προϊόν δικό του όπως οι πιπεριές Φλωρίνης, φάβα Σαντορίνης κ. άλλα
».

«Προνόμια και υποχρεώσεις»
Αναφορά στα προνόμια που θα αποκομίσει ο παραγωγός ή μεταποιητής αλλά και τις υποχρεώσεις του με την ένταξή στο σύστημα πιστοποίησης έκανε ο Δ/νων Σύμβουλος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου «Αυτός που πιστοποιεί τα προϊόντα του, έχει πολύ μεγάλα προνόμια και στις εγχώριες παραγωγές και στο εξωτερικό, έχει όμως και ορισμένες υποχρεώσεις τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στην μεταποίηση, επί της ουσίας θα πρέπει να ελέγχονται ως προς τις διαδικασίες , την πρώτη ύλη , αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να πούμε από την αρχή,ότι δεν αρκεί μόνο να πάρει κανείς ένα σήμα και να ενταχθεί σε ένα σύστημα, πρέπει να πληροί τις σωστές προϋποθέσεις, γιαυτό εξάλλου πρέπει να πάρει την προστιθέμενη αξία , που σημαίνει στην αύξηση της τιμής στο να κάνει βιώσιμη επί της ουσίας την παραγωγή του.
Στα Σερραϊκά προϊόντα ενταγμένα στο σύστημα δυστυχώς είναι 4 προϊόντα όλα είναι ζωικά δεν έχουν ενταχθεί στη φυτική παραγωγή διάφορα προϊόντα, έχουν όμως πολλές προοπτικές και γιαυτό είμαστε εδώ, για να πούμε ότι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε συστήματα να δημιουργήσουνε νέα , να ενταχθούν σε ήδη υπάρχοντα, έτσι ώστε να πάρουν την προστιθέμενη αξία, αυτή που πρέπει ο παραγωγός και ο μεταποιητής»
είπε χαρακτηριστικά

Διαδικτυακό παρόν έδωσε ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, που παρουσιάζει στην ΕΡΤ2 την εκπομπή «ΠΟΠ Μαγειρική», ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα πιστοποίησης και ανάδειξης τοπικών προϊόντων.

 

Παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σπυρόπουλος , ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης οι Δήμαρχοι Ν.Ζίχνης Παντελής Μπόζης, Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης ,Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης ,Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας, Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός καθώς και παραγωγοί και μεταποιητές από το Ν.Σερρών.

www.ertnews.gr

Για να δείτε όλο το άρθρο Σέρρες: Φ. Αραμπατζή: Η πιστοποίηση των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ είναι στη φαρέτρα της Κυβέρνησης επισκεφθείτε το ert.gr