Τακτοποιήθηκε το 90% των δηλώσεων των πολιτών για τα αδήλωτα τετραγωνικά στο Δήμο Εμ. Παππά (Βίντεο)

Browse By

Κοινοποιήστε το άρθρο:


Μία πρώτη εκτίμηση της λειτουργίας της Πλατφόρμας Αδήλωτων Τετραγωνικών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), έγινε κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε., που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω κορονοϊού.

Η πλατφόρμα αποτελεί σημαντικό βήμα μπροστά όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων, ενώ έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες όλης της χώρας να υποβάλλουν δηλώσεις για να νομιμοποιήσουν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ακίνητης περιουσίας που διέθεταν, αλλά δεν την είχαν δηλώσει στους Δήμους.

Πέρα από τη δυνατότητα που δόθηκε στους πολίτες να δηλώσουν εύκολα και χωρίς έξοδα το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής προστίμων από τους Δήμους, ωφελημένοι από τη διαδικασία βγαίνουν και οι Δήμοι, αφού πλέον θα δουν τα έσοδα τους από την επιβολή τελών στην επιπλέον ακίνητη περιουσία να αυξάνονται σημαντικά σε ετήσια βάση και μάλιστα με ένα ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το 1/12 της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνουν οι Δήμοι από το Κεντρικό Κράτος μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.).

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση, ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιάννη Τσιάμη, ο οποίος ουσιαστικά «έκρουσε τον καμπανάκι» προς τους δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως είπε ο κ. Τσιάμης, από τους 38 δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι 25 έχουν βάλει στην πλατφόρμα από καθόλου δεδομένα μέχρι το 8% των δηλώσεων που έκαναν οι δημότες τους, οι 11 δήλωσαν από 10% έως 30% των δηλώσεων, ενώ μόλις δύο δήμοι ξεπέρασαν το 90% των δηλώσεων και συγκεκριμένα οι δήμοι Πυλαίας- Χορτιάτη και Εμμανουήλ Παππά, τους οποίους και συνεχάρη.

Μιλώντας στο Infonews24, o Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας, υπογράμμισε πως σε μια πρώτη «ανάγνωση» πιθανότατα κάποιος να αναρωτιέται προς τι η ικανοποίηση, όταν θα φορολογηθεί επιπλέον ο δημότης.

Ο κ. Νότας διευκρίνισε: «Κάποιος θα έλεγε και γιατί χαίρεσαι δηλαδή δήμαρχε, επειδή περάσατε τα επιπλέον τετραγωνικά και θα φορολογηθεί επιπλέον ο συνδημότης σου; Όχι. Γι’ αυτό που είμαι ικανοποιημένος είναι για τη λειτουργία του Δήμου, όχι γιατί θα φέρει πρόσθετα έσοδα, που είναι ευπρόσδεκτα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και των τελευταίων χρόνων, αλλά γιατί αυτά τα χρήματα, ούτως ή άλλως δεν θα τα αποφύγει ο συνδημότης μας. Έχουν αναδρομική ισχύ και θα χρεωθούν ούτως ή άλλως στους λογαριασμούς ΔΕΗ και θα κληθεί να τα πληρώσει έστω και αν η εκκαθάριση και η εγγραφή των επιπλέον τετραγωνικών από τους υπόλοιπους δήμους γίνει μετά το 2021. Θα τους έρθει ένα μαζεμένο ποσό και σίγουρα θα αναγκάσει το Υπουργείο Εσωτερικών να θεσπίσει μία πρόσθετη ρύθμιση 24 δόσεων, γιατί όταν θα έρθουν αυτά τα χρήματα μαζεμένα, θα είναι δύσκολο για τους συνδημότες μας να ανταποκριθούν. Η κάθε χρέωση πρέπει να γίνεται στο χρόνο της, για να μπορούν να ξέρουν κι αυτοί το πώς θα κινηθούν και πως θα καλύψουν τις υποχρεώσεις τους».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Εμμανουήλ Παππά, οι πρώτοι λογαριασμοί έφτασαν τον Οκτώβριο του 2020 για όσους είχαν δηλώσει τα τετραγωνικά και είχαν αυτή τη μικρή ή μεγάλη αύξηση που είχε ζητήσει να καταγραφεί ο ίδιος ο πολίτης για να αποφύγει πρόστιμα και προσαυξήσεις που θα του επιβαλλόταν εξαιτίας της παρανομίας που τελέστηκε σε προγενέστερο χρόνο.

«Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποίησε χωρίς τον κίνδυνο προστίμου και προσαυξήσεων, τα αυθαίρετα μέτρα. Οι περισσότεροι από τους συνδημότες μας προσέτρεξαν στους δήμους και δήλωσαν τα τετραγωνικά για να μην πω ότι η αίσθησή μου είναι ότι σχεδόν όλοι τα έχουν δηλώσει για να μην επικρέμεται η ‘δαμόκλειος σπάθη’ των προστίμων και των προσαυξήσεων,» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά.
Πηγή: Info News 24
Για να δείτε όλο το άρθρο Τακτοποιήθηκε το 90% των δηλώσεων των πολιτών για τα αδήλωτα τετραγωνικά στο Δήμο Εμ. Παππά (Βίντεο) επισκεφθείτε το infonews24.gr